Hoe verzorg je jouw stenen vloer?

Een stenen vloer voegt een vleugje luxe toe aan je huis, en dit is ook de reden waarom dit soort vloeren zo populair zijn. Echter, stenen vloeren zijn gevoelig voor beschadigingen. Zelfs kleine deeltjes vuil, grind of zand kunnen al snel sporen achterlaten. Daarom is het essentieel om vloeren in het algemeen, en met name stenen vloeren, goed te onderhouden. In dit artikel zullen we tips delen voor het effectief schoonmaken en verzorgen van je stenen vloer!

Verwijderen van vuil

De eerste stap in het onderhouden van je stenen vloer is het verwijderen van onzuiverheden en vuil. In eerste instantie kan dit eenvoudig worden gedaan door te stofzuigen en te dweilen. Belangrijk is dat het dweilen wordt uitgevoerd met een zachte dweil of een microvezeldoek. Het is cruciaal om schurende materialen te vermijden! Als er hardnekkig vuil aanwezig is, kunnen ook specifieke reinigingsmiddelen worden gebruikt, zoals de producten van Lithofin.

Voorkom vlekken

Het is natuurlijk erg jammer als er vlekken komen in een nette, mooie, stenen vloer. Het is daarom van belang om te weten wat je kunt doen om deze vlekken eruit te krijgen, of nog beter, voorkomen. Wanneer er vloeistoffen op de vloer zijn gemorst, moeten deze gelijk worden schoongemaakt met keukenpapier of een absorberende doek. Op deze manier is de kans op vlekken het kleinst. Vlekken voorkomen kan worden gedaan door het gebruik van een onderhoudend impregneermiddel. Op deze manier wordt het schoonmaken van jouw stenen vloer gemakkelijker.

Bescherm tegen krassen

Stenen vloeren zijn erg gevoelig voor krassen. Dit kan komen door het gebruik van schurende voorwerpen, maar bijvoorbeeld ook door zand of grind dat op de vloer komt. Een laatste oorzaak van krassen is het verplaatsen van bijvoorbeeld meubels over de vloer. Gebruik daarom altijd viltjes of iets vergelijkbaars onder de meubels en vermijd het schuiven van zware voorwerpen over de stenen vloer.

Gebruik van water

Gebruik van water op een stenen vloer is niet erg. Overtollig gebruik van water daarentegen wel. Wanneer er te veel water wordt gebruikt, zal dit in de vloer trekken en ontstaan er vlekken. Het is daarom verstandig om een stenen vloer vooraf waterdicht te maken. Dit kan met de hulp van een impregneermiddel. Hiermee vermijd je het risico op vlekken op een stenen vloer.

Preventief onderhoud

Natuurlijk is het altijd een optie om pas de strijd aan te gaan met het vuil, de vlekken of de krassen als het leed al geleden is. Maar je kunt je oppervlakken natuurlijk nog beter preventief behandelen! Floormade biedt hiervoor de beste middelen, van impregneermiddel tot allesreinigers. Bekijk het gehele aanbod op de website, en kies voor de beste verzorging van jouw stenen vloer!