Waar let je op als je textieldoek gaat laten bedrukken?

Een foto aan de muur, een reclamedoek, een posterpresentatie of een uniek kunstwerk: tegenwoordig kun je alles laten realiseren op textieldoek. Het geeft iedere afbeelding een warme finish en biedt nog vele andere voordelen. Voordat je jouw textieldoek gaat laten bedrukken, is er echter nog wel wat te leren over dit unieke drukwerk: waar moet je allemaal op letten voor het beste resultaat? We leggen het je allemaal uit in deze blog, en helpen jou een doek te maken waar je jaren van kunt genieten!

Waarom kiezen voor textiel?

Textiel is een veelzijdig materiaal, dat zich eenvoudig laat bedrukken met verschillende druktechnieken. Het is ook geschikt voor de grotere producties: doeken van meters hoog en breed zijn geen enkel probleem, omdat het materiaal zo licht van gewicht is. En door jouw print levensgroot (of groter) op te blazen, maak je zeker weten indruk op iedereen die voorbij komt!

Textieldoek laat zich met de juiste hulpmiddelen prachtig strak monteren, en het is ook nog eens makkelijk op ieder gewenst moment te vervangen. Eenmaal opgevouwen neemt het doek nooit meer ruimte in dan een flinke schoenendoos. En omdat het relatief voordelig te produceren is, kun je dus gemakkelijk afwisselen tussen verschillende doeken!

 • Voor grote én kleine producties
 • Lichtgewicht materiaal
 • Levensechte prints
 • Makkelijk te bevestigen en te wisselen
 • Eenvoudig opvouwen en opbergen

1) De textielsoort

Laat je een textieldoek bedrukken, dan moet je allereerst kiezen welke soort textiel het beste bij jouw project past. Jazeker, er zijn talloze soorten textiel, die ieder hun eigen voor- en nadelen hebben! Ga je voor een glanzende, satijnachtige finish of juist een matte? En moet jouw doek geschikt zijn om buiten neer te hangen, of is het uitsluitend voor gebruik binnenshuis? Ook het gewicht per vierkante meter, de sterkte en de doorzichtigheid van de stof zijn belangrijke factoren bij het maken van de juiste keuze.

Voor iedere voorkeur en elke situatie zijn er texturen die wel of juist helemaal niet geschikt zijn. Laat je dus goed adviseren door een specialist, die je kan helpen een goede inschatting te maken van de optimale textielsoort!

2) De printtechniek

Er bestaan verschillende printtechnieken om jouw textieldoek de looks te geven die jij voor ogen hebt. En let op: niet iedere druktechniek is geschikt voor iedere soort textiel! Je zult de printtechniek dus in samenspraak met de gekozen materiaalsoort moeten bepalen. Alleen zo krijg je het gewenste resultaat! Welke keuzemogelijkheden zijn er?

UV print

UV printen is de standaard techniek die gebruikt wordt voor textielbedrukking. De print is niet op de achterkant van de stof zichtbaar en wordt aan één zijde van de stof gedrukt.

 • Sneldrogende print
 • Perfecte hechting aan textiel
 • Eenzijdige print, niet doorzichtig

Sublimatie print

Met een sublimatie print laat je de inkt diep doordringen in de stof. Hiermee wordt de print aan twee kanten zichtbaar! Opgelet dus met tekstuele uitingen, als je jouw textieldoek tweezijdig wilt gebruiken.

 • Fraaie, levensechte kleuren
 • Extra krasbestendig
 • Tweezijdig te gebruiken

3) De bevestiging van het doek

Natuurlijk kun je een bedrukte textieldoek bestellen, maar zonder een goede bevestiging ben je uiteraard nergens. Als je jouw doek provisorisch ophangt, komt je boodschap niet goed over en komt je doek automatisch amateuristisch over. Niet wat je wil! Een goede bevestiging is dus key voor een mooi resultaat. Welke mogelijkheden zijn er op dit gebied?

Ook hier zijn jouw wensen bepalend: welke manier van montage vind jij het makkelijkst? Denk er vooral ook over na hoe vaak het textiel gewisseld moet worden, en hoe eenvoudig dat is met de bevestiging die jij kiest. De mogelijkheden zijn namelijk legio:

 • Peesafwerking (bevestiging in frame)
 • Keder (bevestiging in frame)
 • Tunnel (bevestiging aan buizen)
 • Klittenband (bevestiging op frame)

Jouw textieldrukwerk in vertrouwde handen

Wil je aan de slag met textieldoek? Laat jouw drukwerk dan maken door dé specialist op dit gebied in Nederland: Megavista. Hun specialisten kunnen je meer vertellen over de verschillende combinaties van stoffen en druktechnieken, en helpen je ook graag de bevestiging selecteren die bij jouw project past. Je kunt zelfs textielframes bestellen die als complete oplossing met frame en doek geleverd worden!

Vraag gerust om advies, of bekijk de mogelijkheden tot digitale print op textieldoek op hun website.