Een elektrische laadpaal laten aanleggen: waar let je op?

Overweeg je de aanschaf van een elektrische auto of heb je er zelfs al één? Je zult merken dat een betrouwbaar en makkelijk oplaadpunt een absolute must is voor prettig gebruik van je auto. Dan is het laten installeren van een laadpaal aan huis een slimme zet! Maar waar moet je op letten bij het laten aanleggen van zo’n laadpunt? Hier zijn vijf belangrijke punten om in gedachten te houden.

1) Wallbox of laadpaal?

Stap 1 is de beslissing of je een wallbox, of juist een echte laadpaal wilt laten installeren. Een wallbox is een compacte oplader die aan je muur wordt gemonteerd en direct op je stroomnetwerk wordt aangesloten. Een laadpaal is daarentegen vrijstaand, en wordt buiten je huis geplaatst. Het voordeel van een laadpaal is dat deze vaak een hoger vermogen heeft en meer functionaliteiten biedt, zoals de mogelijkheid om verschillende gebruikers te registreren. Jij kiest waar je voorkeur ligt!

2) Is je meterkast klaar voor je laadpaal?

Een check van je meterkast is een stap die je zeker niet wilt overslaan als je een laadpaal wil laten installeren. Kan jouw groepenkast het benodigde vermogen leveren, of is er misschien sprake van een verouderde installatie? In sommige gevallen is een upgrade van je meterkast nodig, of moet hij zelfs in zijn geheel vervangen worden. Vaak kan een goede elektricien zowel de installatie van je laadpaal, als de check-up van je meterkast verzorgen.

3) Vermogen en stekker afstemmen op je auto

Elke elektrische auto heeft specifieke laadvereisten wat betreft vermogen en type stekker. Zorg ervoor dat de laadpaal die je laat installeren compatibel is met jouw auto. En denk vast na over de toekomst: misschien heb je deze elektrische auto niet zo lang, en staat er binnenkort een andere auto voor de deur met andere vereisten. Bepaal ook of je een laadpaal met een vaste kabel of met een stekker wilt. Beide opties hebben hun voor- en nadelen, dus kies hetgene wat het beste past bij jouw situatie.

4) Check je energiecontract

Het opladen van een elektrische auto kan aanzienlijke kosten met zich meebrengen, vooral als je veel rijdt. De prijs van je elektriciteit kan hier een behoorlijke rol in spelen! Controleer daarom of je huidige energiecontract gunstige tarieven biedt voor elektriciteit en of het mogelijk is om een speciaal laadtarief af te sluiten. Zo kun je optimaal profiteren van de voordelen van elektrisch rijden.

5) Ga voor een betrouwbare elektricien

Het laten aanleggen van een elektrische laadpaal thuis vergt enige voorbereiding en onderzoek, maar met de juiste stappen kun je zorgeloos genieten van het gemak van elektrisch rijden. Een goede elektricien kan je hierbij helpen! Kies voor een vakman die niet alleen voor een veilige en correcte installatie zorgt, maar je ook kan adviseren over de beste locatie en eventuele subsidie- of aftrekmogelijkheden waar je recht op hebt.

Wil je meer informatie of hulp bij het installeren van een laadpaal? Neem dan contact op met ZeemanElektro.nl: dé specialist die klaarstaat om je te helpen bij elke stap van het proces.