Graszoden leggen, hoe doe je dat zelf?

Een mooie groene tuin realiseer je eenvoudig met graszoden. Dit zijn kant-en-klare rolletjes gras die je eenvoudig legt én verzorgd. Maar hoe pak je dat precies aan? Wij laten je zien dat dit voor vrijwel iedereen zo gepiept is, zodat jij hopelijk genoeg vertrouwen hebt om zelf aan de slag te gaan. Wat heb je nodig? Hoe bereid je je grond voor? Hoe leg je de zoden en welke verzorging hebben deze nodig? Je leest het in deze blogpost.

Wat heb je nodig?

Begin met het verzamelen van het benodigde materiaal. Misschien heb je het één en ander al in je schuur staan of kun je het lenen van een goede buur. Schrijf maar mee:

  • Rolmaat
  • Graszodensnijder of spade
  • Hark
  • Plank
  • Gekarteld broodmes (optioneel)
  • Motorfrees (optioneel)
  • Graswals (optioneel)
  • Bodemtester of pH-meter en kalk (optioneel)

Laten we vooral het belangrijkste niet vergeten: de graszoden zelf! Deze bestel je makkelijk en snel op Topgazon.nl.

Je tuin voorbereiden

Zijn je graszoden besteld? Dan kun je meteen aan de slag. De grond moet immers eerst voorbereid worden. Haal het oppervlak dat je voor je gazon wilt gebruiken leeg. Ligt er nog oud gras? Dan kun je dit met een graszodensnijder of spade weghalen. Vervolgens spit je het volledige oppervlak om voor extra zuurstof in de grond. Maak de grond los met bijvoorbeeld een motorfrees en egaliseer het vervolgens met een hark. Tot slot druk je de grond aan met een plank of wals.

De juiste pH-waarde?

Let op: de ideale pH-waarde is voor graszoden 5,5 tot 6,5. Is jouw grond te zuur? Gebruik dan kalk om de pH-waarde te verhogen. Je controleert de pH-waarde van je grond met een pH-bodemtest of pH-meter.

Graszoden leggen

Is de grond er klaar voor? Dan pakken we eerst de hark er weer bij om de geëgaliseerde grond weer luchtig te harken. Alleen de eerste centimeters, niet te diep de grond in. Nu is de grond er klaar voor.

Je begint aan de langste rechte kant. Druk de banen strak tegen elkaar aan en in de grond. Om graszoden af te snijden kun je naast een spade ook een gekarteld broodmes gebruiken. Is het hele oppervlak bedekt met graszoden? Druk het gazon dan nog eens stevig aan met de achterkant van de spade of met een wals bij een groter oppervlak.

De eerste verzorging

Blijft het vandaag droog? Geef je gazon dan meteen wat water. Gebruik hiervoor het liefst water uit de regenton, dit wordt beter opgenomen dan kraanwater. Deze stap is erg belangrijk, want het gras mag niet verdrogen. Grasmaaien doe je de eerste week nog niet. Na 7 tot 10 dagen maai je het gras voorzichtig en liever niet korter dan 4 cm. Maai je het gras te kort? Dan kun je de groeipuntjes beschadigen en dat kost je gazon onnodig veel energie.

Graszoden bestellen bij Topgazon

Wat zeg je ervan? Goed te doen toch? Tijd om je rolmaat erbij te pakken en je bestelling door te geven aan Topgazon. Op hun website lees je nog veel uitgebreider wat je moet doen. Daarnaast zijn ze niet te beroerd om je te adviseren wanneer je nog vragen hebt. Klaar voor de start?

Ga naar Topgazon.nl >