Tips bij een spandoek laten drukken

Ga jij voor het eerst in je leven een spandoek laten drukken? Dan komt er een boel op je af. Van de keuze van het juiste materiaal, tot het maken van een ontwerp: als je dit niet iedere dag doet, heb je veel om over na te denken. Maar het goede nieuws is: als je het in één keer goed aanpakt, heb je een doek waar je op veel momenten plezier van gaat hebben. Waar moet je op letten als je een spandoek gaat laten drukken? Wij geven je deze tips mee, waarmee je keer op keer een topresultaat neerzet!

1) Niet té veel tekst

Een spandoek is niet de plaats om een compleet essay op te laten drukken. Een korte, kernachtige tekst is meer dan voldoende! Bedenk altijd dat een snelle voorbijganger je tekst moet kunnen lezen én begrijpen: en die voorbijganger heeft vaak maar een fractie van een seconde. Geen lopende volzinnen dus, maar één of twee tekstblokken waarin je de belangrijkste informatie terugvindt. Anders neemt het je hele spandoek over, en gaat niemand het lezen!

>Houd het leesbaar voor de voorbijganger

2) Afbeeldingen met een goede resolutie

Nog zo’n gemiste kans: je hebt een prachtig spandoek ontworpen, alleen je afbeelding heeft niet de juiste resolutie. Resultaat? Een vlokkerige print, waarin je de pixels als het ware kunt tellen. Zo ontzettend zonde! Het kan nog zo’n leuke, passende afbeelding zijn: als hij niet de juiste grootte heeft, ga dan op zoek naar een andere afbeelding. Voor spandoeken zou je een resolutie van minimaal 72 dpi aan moeten houden, wil je dat je afbeelding op het doek ook goed overkomt.

>Minimale resolutie: 72 dpi

3) Houd de rand vrij

Laat je een spandoek maken, dan heb je langs de randen te maken met een zoom of met ophangogen. Het is wel handig om je hier bewust van te zijn bij het maken van je ontwerp. Laat dus minimaal 5 cm langs de randen ‘vrij’ en zorg ervoor dat er in ieder geval geen belangrijke tekst of een belangrijk deel van de afbeelding in terecht komt. Voordat je het weet loopt er precies een zoomrand of ophangoog precies door onmisbare informatie! Dat wil je natuurlijk voorkomen.

>5 cm afloop aanhouden in je ontwerp

4) Maak je doek niet te klein

In de zoektocht naar het juiste formaat voor je spandoek is het makkelijk om per ongeluk een maatje te klein te kiezen. Zonde eigenlijk, want je verliest een deel van de impact en bespaart nauwelijks op de kosten! Met textiel is het makkelijk om groots uit te pakken: een spandoek is überhaupt niet duur in de productie, en extra vierkante meters zijn vaak erg betaalbaar.

Met de juiste bevestiging is zelfs het grootste spandoek makkelijk op te hangen. En je spandoek weer opbergen is makkelijk en neemt nauwelijks ruimte in: even opvouwen en klaar ben je!

>Textiel nodigt uit voor grote producties

Hulp nodig met je spandoek?

Ben jij op zoek naar een betrouwbare partij die jou van A tot Z kan helpen in de productie van je spandoek? Neem dan eens contact op met Megavista. Dé specialist in drukwerk op textiel, met die typische Noordelijke nuchterheid!

Hier weten ze precies waar ze op moeten letten als ze een spandoek gaan maken. Van advies over het juiste materiaal en formaat, tot hulp in het design van hun dtp’er: niets is te veel gevraagd. Bij Megavista vinden ze het nu eenmaal leuk om het beste drukwerk voor jou én met jou te maken!