Heb je een nieuwe keuken aangeschaft? Of wil je een laadpaal op de oprit installeren? Dan zou het zomaar eens kunnen dat je een extra groep moet aanleggen in je groepenkast. Maar hoe weet je dat nou? Als jij het deurtje van je meterkast graag dicht laat, omdat je niet weet wat zich daarachter afspeelt, dan is deze blog voor jou. Zo ingewikkeld is het namelijk niet, we leggen het je uit.
Wat is een groepenkast eigenlijk precies?
Een groepenkast, ook bekend als verdeelkast of stoppenkast, is de plek waar alle elektriciteit je woning binnenkomt en wordt verdeeld over verschillende groepen. Elke groep levert stroom aan een specifiek deel van je woning of een bepaald apparaat en is voorzien van een zekering, ook wel stop genoemd. Wanneer er teveel stroom door een groep gaat “slaat hij door” en valt de stroom uit. Zo worden je huis en apparaten beschermd!
Hoe wordt de capaciteit van je groepenkast en groepen bepaald?
In iedere groepenkast komt 230 volt (V) binnen. Heb je een 1-fase groepenkast? Dan zit daar meestal een hoofdzekering van 35 Ampère (A) in en heb je een maximale belasting van 230 V x 35 A = 8.050 Watt (W). In de meeste nieuwe woningen vind je een 3-fase groepenkast. Deze heeft meestal drie hoofdzekeringen van 25 A in en geldt een maximale belasting van 230 V x 75 A = 17.250 W. Per stop is de maximale belasting over het algemeen 16 A. De maximale belasting van zo’n groep is 16 A x 230 V = 3.680 W. Ga na welke apparaten op welke groepen zijn aangesloten, hoeveel Watt ze vragen en je weet hoeveel ruimte je nog hebt!
Wanneer moeten er extra groepen bij komen?
Situaties waarin je vaak een extra groep moet aanleggen, zijn bijvoorbeeld wanneer je je woning uitbreidt en er een nieuwe ruimte ontstaat of wanneer je apparaten aan je inboedel toevoegt met een vermogen van meer dan 2.000 W. Voorbeelden hiervan zijn: wasmachines en -drogers, vaatwassers, combi magnetrons, ovens enzovoort. Omdat op je huidige groepen waarschijnlijk al (een aantal) elektrische apparaten zijn aangesloten, loop je ook bij apparaten met een lager niveau het risico dat je boven de 3.600 W uitkomt en het wenselijk is een extra groep aan te leggen.
Wanneer moet je een krachtgroep aanleggen?
Daarin kunnen we kort zijn: vrijwel nooit. Niet als het om je woning gaat. Voor zo’n beetje alle apparatuur in huis volstaat een 3-fase groepenkast en in de meeste huizen die na 2010 zijn gebouwd zijn is een 3-fase groepenkast geïnstalleerd Je kunt dus gewoon een standaard extra groep aanleggen, zelfs voor laadpalen, jacuzzi’s en sauna’s. Heb je een bedrijf aan huis waarbij je zware machines of grote ovens gebruikt? Alleen dan heb je een krachtgroep nodig.
Professionele hulp inschakelen
Je hebt nu een beetje kennis over groepenkasten en extra groepen aanleggen. Nu zijn wij geen expert (en jij waarschijnlijk ook niet, anders las je deze blog nu niet), dus raden we je aan een erkende installateur met zegelrecht te raadplegen voor advies en het aanleggen van extra groepen. Zeeman Elektro is zo’n adres. Zij berekenen de belasting van je kast altijd goed door, voeren de klus veilig uit en zorgen ervoor dat alles aan de huidige regels voldoet.
Ga naar de website van Zeeman Elektro >