Drainagebuizen: waar moet je op letten?

Het is een typisch Hollands probleem: grote plassen water verpesten jouw mooie gazon of akker. Regelmatig valt er in ons land in korte tijd zo veel water, dat de grond het simpelweg niet aankan. Supervervelend! Maar wat doe je eraan? De oplossing zit hem in het aanleggen van een goed drainagesysteem. Met de juiste drainagebuizen verlaag je het grondwaterniveau en is een natte tuinbodem voorgoed verleden tijd. Maar welke buizen kies je, en hoe leg je ze correct aan? Je leest het allemaal in deze blog.

Waarom een drainagebuis aanleggen?

Met een drainagebuis pak je een te hoge grondwaterstand aan. Nooit meer tot je enkels in het water! Door dit type buis in de grond te plaatsen, kun je het overtollige water snel afvoeren naar een put of sloot in de buurt. Vaak leg je een heel ondergronds stelsel aan met buizen en hulpstukken, dat evenredig over je grond verdeeld is. De drainagebuis is over de hele lengte geperforeerd, waardoor het water er makkelijk in kan stromen. Ook is de buis vaak voorzien van een omhulling, die het water filtert en verstopping van de buis voorkomt.

Welke drainagebuis kies je?

Voor elk type grond is er een passende drainagebuis. Er zijn nogal wat soorten te verkrijgen! Ook de diameter van je buis is belangrijk voor het goed functioneren van je drainage: hoe meer water je wilt afvoeren, hoe groter de buis over het algemeen moet zijn. Een te kleine diameter kan ervoor zorgen dat de drainagebuis verstopt raakt. En dat wil je natuurlijk niet!

Verder stem je het omhulsel van je buis af op de grond waarin je hem gaat plaatsen. Voor zand en veen wordt het gebruik van een drainagebuis met een kokos omhulsel aangeraden, en voor zwaardere grondsoorten als klei kies je een kunststof (bijv. PP450) omhulsel, die je buis nog beter beschermt tegen verrotting.

Drainagebuizen aanleggen

Het aanleggen van je drainagebuizen begint met een gedegen drainageplan. Hierin teken je de ligging van de buizen uit, en plot je de benodigde hulpstukken en putten in het totale plaatje. Ook breng je in kaart waar bestaande leidingen liggen: erg belangrijk voor je eigen veiligheid! Als je eenmaal alles op papier hebt, dan kan je beginnen met graven. Je volgt de volgende stappen:

  1. Sleuven graven (60 – 90 cm diep, minstens even breed als de buis)
  2. Drainagebuis vlak en waterpas plaatsen
  3. Afdekken met filterend materiaal (grind of schelpen)
  4. Eventueel graszoden weer terugplaatsen

Het juiste adres voor jouw drainagebuizen

Voor jouw drainagesysteem wil je natuurlijk werken met de beste kwaliteit drainagebuizen. Buizen die voldoen aan duurzaamheidsnormen, en die je dus jarenlang zorgeloos kan laten liggen. Maar waar vind je die? Bij Vriemee vind je niet alleen een assortiment hoogwaardige drainagebuizen, je kunt er ook de juiste hulpstukken en putten direct meebestellen. En het beste nieuws is: alle drainageproducten zijn online te bekijken en bestellen! Zo wordt een drainagesysteem aanleggen wel héél eenvoudig.

Drainagebuizen bestellen bij Vriemee >

Professioneel advies bij drainage aanleggen

Sta je er alleen voor bij de aanleg van je drainagebuizen? Dan is het een beste klus. Soms heb je dan echt even behoefte aan een paar professionele ogen die met je meekijken. Ook dan kan Vriemee je helpen: al jaren geven hun vakkundige medewerkers het beste advies bij het aanleggen van drainage. Laat één van hun professionals eens met je meekijken in jouw drainageplan, en ontdek hoe hun expertise jouw plan naar een hoger niveau kan tillen!