Is jouw groepenkast aan vervanging toe?

Je denkt er niet vaak over na, maar een groepenkast zorgt ervoor dat alle apparaten in huis de juiste stroomtoevoer krijgen op het juiste moment. Best een belangrijk onderdeel van je woning dus! Eens in de zoveel tijd is het daarom van groot belang om je meterkast te controleren. Sluit hij nog wel aan bij het vermogen dat er gevraagd wordt, of wordt het tijd voor een update? Als je dit nog nooit gedaan hebt en werkt met een oude groepenkast, kan je zelfs tot de conclusie komen dat het beter is om de groepenkast in z’n geheel te vervangen. Tijd voor een check van je groepenkast: wij vertellen je waar je op moet letten!

Redenen om je meterkast te vervangen

Vooral bij veranderingen in de elektrische apparaten in huis, kan het nog wel eens nodig zijn om de groepenkast hierop aan te passen. Maar de grootste reden om je groepenkast in z’n geheel te vervangen, is nog altijd verouderde elektra. Tref je elektra van tientallen jaren oud aan in je meterkast, dan kan het zomaar zijn dat je groepenkast niet eens een aardlekschakelaar heeft, of andere broodnodige veiligheidsschakelingen mist. Dan is het echt tijd voor een update!

Waarom zou je nog meer je groepenkast kunnen vervangen?
  • Verbeteren van de veiligheid
  • Uitbreiden van het aantal groepen
  • Je groepenkast geschikt maken voor bijv. krachtstroom
  • Je meterkast op een andere plek in huis installeren.

Compleet vervangen of uitbreiden?

Is je groepenkast nog redelijk nieuw, maar merk je dat hij de stroomvraag van al je apparaten niet meer kan bijbenen? Dan kun je er ook voor kiezen om je bestaande groepenkast uit te breiden met een aantal nieuwe groepen. Zo kun je de zware stroomverbruikers beter van elkaar scheiden en voorkom je een piekbelasting op een enkele groep als al die grote stroomverbruikers tegelijkertijd aan staan.

Ga je apparaten installeren die op krachtstroom werken, en heb je nog een 1-fase groepenkast? Dan is het in de meeste gevallen toch nodig om je meterkast te vervangen en een 3-fase model te installeren. Alleen daarop kan je een krachtgroep aanbrengen. Krachtstroom is steeds vaker nodig voor moderne apparaten als jacuzzi’s en sauna’s. En ook bijvoorbeeld warmtepompen werken op krachtstroom!

Welk merk kies je?

Als je jouw groepenkast wel gaat vervangen, dat wil je een nieuw model in je meterkast plaatsen waar je de komende decennia geramd mee zit. Je wil kiezen voor kwaliteit! De beste manier om te selecteren op kwaliteit, is door te kiezen voor een gerenommeerd merk, dat goed bekend staat in de wereld van de elektra. Maar voor welk merk kies je dan? Eén van de meest verkochte merken in Nederland ABB HAF. Een bedrijf met Nederlandse roots, dat al vele jaren voorop loopt in de elektrotechniek! Dit merk wordt ook door vele elektriciens genoemd als de beste keus voor jouw groepenkast.

Benieuwd naar het aanbod groepenkasten van ABB HAF? Neem dan eens een kijkje bij Elektro-kopen.nl. Hier vind je het volledige assortiment van ABB HAF in een overzichtelijke webshop. Gemakkelijk online bestellen tegen de scherpste prijzen!

Je nieuwe groepenkast slim inrichten

Voor je jouw nieuwe groepenkast gaat bestellen, is het slim om goed na te denken over de inrichting ervan. Je wil natuurlijk dat je nieuwe meterkast vanaf dag 1 perfect aansluit op de stroomvraag in huis, en dat hij ook berekend is op de toekomst! Bereken dus goed het vermogen van de verschillende apparaten in huis, en verdeel ze slim over de groepen in je meterkast. En weet je niet goed waar je op moet letten? Neem dan een erkend elektricien in de arm die je hiermee kan helpen. Vragen die om de hoek komen bij het inrichten van je meterkast, zijn:

  • Hoeveel groepen zijn er nodig om de apparatuur in huis optimaal te laten werken?
  • Is een 1-fase groepenkast voldoende of ga je voor een 3-fase model?
  • Hoeveel aardlekschakelaars heb je vervolgens nodig, en hoe verdeel je de groepen hieronder?
  • Zijn er speciale onderdelen die je wil toevoegen, zoals een krachtstroomgroep of een beltrafo?

Je groepenkast aan laten sluiten

Een groepenkast aansluiten is niet iets wat iedere thuisklusser zomaar zelf kan doen. Daar zul je een professionele elektricien voor moeten inhuren! Zo’n specialist kan de stroom van de verdeelkast afhalen, en ervoor zorgen dat je nieuwe groepenkast vakkundig aangesloten wordt. Daarmee voorkom je gevaarlijke situaties, tijdens de installatie en in de toekomst. Bijkomend voordeel is dat de elektricien mee kan kijken naar de inrichting van de groepenkast: zo weet je zeker dat die 100% veilig in elkaar steekt!