Zelf je houten vloer onderhouden? Dat kan!

Zelf je houten vloer onderhouden? Dat kan. Hieronder vertellen wij je in het kort waar je rekening mee moet houden en wat er bij komt kijken. Zo kun jij zelf je houten vloer onderhouden en ziet je vloer er weer als nieuw uit!

Dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud of renovatie?

We maken verschil tussen dagelijks onderhoud, periodiek onderhoud en renovatie. Dagelijks onderhoud is het stofzuigen en dweilen van de vloer (we noemen het dagelijks, maar in de praktijk wordt dit wekelijks uitgevoerd), periodiek onderhoud is het aanbrengen van een nieuwe olie- of laklaag om de vloer er weer mooi uit te laten zien, en renovatie is het schuren en opnieuw aanbrengen van olie of lak wanneer de vloer is beschadigd, verweerd en/of gebruikssporen vertoont.

Werkwijze

Gezien je informatie aan het inwinnen bent op het internet, gaan we ervan uit dat je niet wilt weten hoe je het dagelijkse onderhoud uitvoert, maar dat jouw vloer toe is aan een periodieke onderhoudsbeurt of misschien zelfs renovatie.

Periodiek onderhoud

Voor periodiek onderhoud geldt altijd dat je eerst het dagelijkse onderhoud uit moet voeren. Daarna kun je het periodieke onderhoud uitvoeren. Hoe dit eruitziet, verschilt per vloer. Hieronder gaan we ze langs.

  • Lakvloer

    Reinig de vloer na het dagelijkse onderhoud met een vlekkenreiniger en/of intensieve reiniger en breng vervolgens een nieuwe polishlaag aan.

  • Olievloer

    Reinig de vloer na het dagelijkse onderhoud met behulp van een intensieve reiniger en breng vervolgens een nieuwe laag onderhoudsolie aan.

Renovatie

Is de vloer verweerd en/of zitten er beschadigingen of gebruikssporen op? Dan kun je het beste gaan voor renovatie. Dit doe je in drie stappen.

  1. Voer het dagelijkse onderhoud uit. Hiermee zorg je ervoor dat de vloer vuil- en stofvrij is.
  2. Schuur de gehele vloer. Begin met een groffe korrel schuurpapier en werk in verschillende schuurgangen richting een fijne korrel schuurpapier. Zo behaal je het mooiste resultaat.
  3. Breng een nieuwe laklaag of olielaag aan. Laat het geruime tijd drogen.

Wat heb je nodig?

Het dagelijkse onderhoud kun je uitvoeren met een stofzuiger, dweil en/of veger, maar voor het periodieke onderhoud en voor de renovatie heb je de juiste specifieke producten nodig. Denk hierbij aan de schuurmiddelen of aan de verschillende reinigers en oliën of lakken.

Wij raden je hierbij aan om al je producten van hetzelfde merk te kopen. Dus reinig je de vloer met een intensieve reiniger van een bepaald merk? Koop dan je onderhoudsolie of polisher ook van dat merk. Zo weet je zeker dat de producten goed op elkaar reageren.

Vloeronderhoudswinkel

Je kunt je houten vloer prima zelf onderhouden, zolang je weet waar je mee bezig bent én de juiste producten gebruikt. Gelukkig kun je die tegenwoordig eenvoudig online vinden, vaak met volledige tekst en uitleg. Vind bijvoorbeeld de schuurmiddelen, oliën en lakken die jij nodig hebt bij Vloeronderhoudswinkel.