Gras kiezen voor jouw gazon: waar let je op?

Jouw tuin schreeuwt werkelijk om meer groen: die grijze tegels en die saaie schutting geven je plekkie buiten nou niet echt veel kleur. Een makkelijke manier om dat te realiseren? Leg er gras in! Tegelwippen is helemaal van nu, en een grasmat aanleggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. En het onderhoud? Even met de grasmaaier er overheen en klaar ben je! Hebben we je overtuigd en ga je voor een mooie groene grasmat? Let dan op de volgende dingen bij het uitkiezen van je nieuwe gazon. Je zult ons later dankbaar zijn!

Onze tip: ga voor graszoden

Je kunt natuurlijk met graszaad in de weer en geduldig wachten tot je zwarte zandbak langzaamaan verandert in een mooi siergazon. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd: je moet er bijzonder veel geduld voor hebben, en je kunt je tuin echt een flink paar weken niet gebruiken. Ga jij voor een sneller resultaat? Maak dan gebruik van graszoden! Deze kant-en-klare groene matten bevatten veel gezonde grasplantjes, die weinig ruimte laten voor onkruid. Zo heb je vanaf dag 1 direct een groen grasveld!

Ook bij het uitkiezen van graszoden zijn er natuurlijk genoeg aandachtspunten. Welke vragen moet je jezelf en de kweker stellen, voor je graszoden gaat kopen?

1) Hoe lang heeft het gras mogen groeien?

De groeitijd van je graszoden is een bepalende factor in de kwaliteit van het gras. Heeft het langer mogen liggen, dan zijn de graswortels sterker en kunnen de plantjes meer hebben: zijn de plantjes nog te jong, dan liggen verdroging en kale plekken op de loer. Vraag je kweker dus hoe lang de graszoden de tijd hebben gekregen om te groeien: bij minder dan 10 maanden groeitijd moet je deze graszoden niet eens in overweging nemen. En wil je een betere kwaliteit gras? Ga dan voor minimaal 13 tot 14 maanden groeitijd.

2) Zijn er plastic netten in je gras verwerkt?

Waarom zou je in vredesnaam plastic netten verwerken in je gazon? Nou, omdat je gras dan sneller te oogsten is. Minder groeitijd, sneller van het veld: dat is handig voor de teler! Je zit vervolgens echter wel altijd met die netten in de grond. Linke soep als je gaat verticuteren, of als er kinderen op je gazon spelen. En plastic in de bodem is natuurlijk nooit een goed idee! Blijf dus weg van graszoden met plastic netten, ook als de kweker zegt dat de netten afbreekbaar zijn. Je levert simpelweg in op kwaliteit!

3) Hoe milieuvriendelijk is je gras gekweekt?

Naast het gebruik van plastics in je graszoden is ook het gebruik van chemicaliën tijdens de kweek van je gras een belangrijk item om naar te vragen. Sommige kwekers gebruiken kleine hoeveelheden chemische middelen om het onkruid in je grasmat te bestrijden. Maar anderen maken er ongelimiteerd gebruik van, ook bij het bemesten van je gras!

Jij bepaalt natuurlijk hoe milieuvriendelijk je gazon gekweekt moet zijn, maar spelen er kinderen of huisdieren in je gazon, dan is het gebruik van chemicaliën eigenlijk uit den boze. Je moet er niet aan denken dat ze die giftige stoffen binnenkrijgen!

4) Past de grassoort bij jouw gebruik van je gazon?

Sommige mensen hebben een gazon alleen voor de sier, en bij anderen wordt er elke dag uitgebreid op gestoeid en gespeeld. Dat maakt nogal een verschil voor de grasmat die je kiest! Let er dus bij de aanschaf van je graszoden op dat de kwaliteit van het gras past bij je gebruik van het gazon. Soms is een voordelige groene mat voldoende, maar bij intensief gebruik is het goed om iets meer te investeren in een premium graszode.

Groen en gezond Drents gras, zonder netten

Wil jij graag ruim de keuze hebben bij het selecteren van jouw nieuwe graszoden? Bestel dan bij Topgazon, een op en top Drentse graskweker in het mooie Nooitgedacht. Geen netten en zo min mogelijk chemicaliën: goed gras zonder poespas. Je kunt er voor een voordelige prijs een speelgazon aanschaffen, maar ook gaan voor premium natuurzoden die op een 100% ecologische manier gekweekt zijn. Jij kiest bij Topgazon!